Tukkoinen olo jatkuu ja sarvikuonon käyttö kirveli, big time. Ventolinea joudun käyttämään joka päivä. Mutta olo on tasaantunut. Ja omat voimavarat ovat täysillä käytössä.

Nyt on saanut netistä lukea, miten vaikeita asiakkaita allergiset ovat ja varsinkin ulkomailla ovat erityisen haastavia. On surku, että vaikka tämä ryhmä suurenee, niin asenne on hyvinkin negatiivista.

Ruoka oli ennen parisuhteemme tärkeimpiä harrastuksia. Yritämme vielä pitää yllä sitä harrastusta. Siksi kielitaitomme eri maissa on liittynyt usein ruokiin. Ennen kuin sairastuin pahemmin allergioihin (mulla ollut siis oireita lapsesta asti), niin söin ja maistoin mitä vain. Ennen reissua olen varannut usein netistä ruokapaikan etukäteen. Eri maiden ruokakulttuuri kun on tuttua niin pärjää paremmin ulkomailla.

Olimme käyneet Englannissa, Ruotsissa, Italiassa, Ranskassa, Norjassa, Latviassa ja Virossa. Opettelimme eri maiden ruokasanoja myös heidän omalla kielellään.Yksi helppo paikka maailmalla, mitä tosin usea tuttavamme inhoaa, on Hard Rock Cafe. Mutta totean tähän, että sieltä saa mitä tilaa. Väsyneenä ja nälkäisenä se on todellinen helpotus. Ranskassa kävimme myös Planet Hollywoodissa. Saako Ranskassa parempaa palvelua ranskankielellä ja vastaus on että saa.

Yksi esimerkki on se, että kun menimme Riikaan lomakauden aikana, niin otin yhteyttä erääseen ravintolaan ja kysyin etukäteen mitä sieltä saa. Sain vastauksia tekstiviestillä. Tätä paikkaa oli suositeltu jossain oppaassa, joten uskalsin ottaa yhteyttä. Hyvin onnistui.

Allergian aikaan olemme käyneet Englannissa, Kanarian saarilla ja Irlannissa.  Etukäteen otin selville jo ruuista. Kanarian saarilla söimme usein Las Palmasissa ja opettelimme myös espanjaksi lisää ruokasanastoa. Onhan siellä tietenkin ruokalistat suomeksi, mutta kielitaito muuten on hyvä lisä. Dublinissa varasin kahdesta paikasta pöydän etukäteen. Ja toisessa niistä kävimme uudestaankin.

Muuttaisinko ulkomaille jos tulisi tilaisuus? Totta kai. Tämä on tietenkin asenne- ja tietokysymys. Pitää nähdä vaivaa etukäteen.

Lähdenkö ulkomaille? Juu lähden, otan vain selvää ruokakulttuurista. Ai niin ja jos jostain saan rahaa niin paljon.

Tänään on taas taistelutahtoa muillekin jakaa!