Ilolla olen kuunnellut ja lukenut ystävieni innostusta kukkasipuleista ja muusta kasvattamisesta. Vaikka en itse sitä voikaan tehdä, aina voi kuitenkin iloita toisten puolesta. En tosin voi tuoda kotiin edes kukkasia tai kasveja, koska olen tutkitusti allerginen esimerkiksi limoviikunalle. Jos käynkin kukkakaupassa aivastus alkaa. Mutta ihailla saa ja antaa vaikkapa muille!

Viikonlopun ostoslistaa katson ja täytyy olla iloinen, että meillä on ruokabileet. Onneksi. Ostan oivariinia leivän  tai patongin päälle, kun siinä ei ole lisäaineita. E 200-202 on monissa levitteissä, joten tarkkana saa olla. Joskus ovat kirjoitetussa muodossa, joten pitää opetella niitäkin ja onneksi on pieni kirjanen lisäaineiden nimistä ja koodeista. E 200-202 on usein säilöntäaineissa, puolukassa, lakassa, hilloissa, mehuissa limsoissa, marmeladeissa, siirapeissa, kalasäilykkeissä, jäätelössä ja tomaattikastikkeissa. Vähän toki saa olla ja silloin on oltava tarkkana muiden ruokien kanssa.

Nyt kun tuli kirjoitettua, niin nämä ovat bentsoehappoja (E 200-219) ja lisäksi  hapettumisenestoja (natriummetasulfiitti) E 220 lisättynä 228 asti, niin varmaan arvaatte missä kaikessa näitä on. Leivonnaiset, leivät, margariinit, jogurtit, hedelmäsäilykkeet, erilaiset mehut ja limsat, siiderit, olut, viinit, maustetut viinietiikat, sinappi, ketsuppi, teollisesti kuorittu peruna (ranskalaisissa juuri) ja kuivatut sienet. Lisätään vielä erilaiset säilykkeet ja liemet, niin saadaan mukava lista melkein vältettäviä aineksia. Niin tosiaan mitä aikaisemmin kirjoitin, pitää vaan miettiä mitä muuta pistää suuhunsa.

Joskus kun on käynyt kaupassa väsyneenä, niin ottaa rutiiniostoslistan mukaan. Tällaisilla listoilla ei tule tehtyä kovinkaan paljon heräteostoksia. Hyvä niin.