Tukkoisuus alkoi nyt toden teolla. Korvat ja nielu tukossa. Uusin aine lisäksi muiden on tietenkin Duact, joka auttaa hyvin pian ottamisen jälkeen. Hyvä aine. Kutitus nostaa päätään myös. Tietenkin varalla on kortisonikuuri, jos oikein pahaksi pääsee. Iho-oireet kun usein muuttuvat nokkosrokoksi.

Muistan kun oireet alkoivat 70-luvulla. Allergia oli vasta tuloillaan, kun maalta muuttavat ihmiset aloittivat uuden elämänsä kaupungissa. Hygienialla noustiin myös sosiaalisessa elämässä, varsinkin kun peruskoulut alkoivat ja kaikenlaiset taustanomaavat moksikat olivat tervetulleita yhtenäiskouluun ja tasa-arvoa korostettiin. Niin myös terveydenhoidossa, jota koulu alkoi myös vaalimaan eri tavoin. Terveydenhuolto kehittyi aimo harppauksin. Allergia tosin oli vain harvoilla diagnosoitu.

Muistan kuoroaikaan, kun ennen kevätjuhlia piti harjoitella, niin ääni oli huonossa kunnossa kevään pöllytysten aikaan. Tosin kevätjuhlassa ääni oli kirkas ja  pystyi nauttimaan esityksistä. Lääkkeitä ei ollut, kun ei ollut diagnoosiakaan. Vanhemmat olivat usein tietämättömiä ja vanhat konstit, kuten kamferin tipat tai hotapulverit eivät auttaneet kaupunkilaissairauksiin. Onneksi tietoa on nykyisin enemmän.

Taas tästä eteenpäin, mars!